"Śniła
mi się wielka rzeka,
Wielka
rzeka pełna mleka"
Julian
Tuwim
niekoniecznie krowiego, ale kokosowego...
Mleko
Kokosowe
nazywane studnią bogactwa, bądź złotym
środkiem leczniczym.
Gdyż jest bogate w aminokwasy, minerały
i witaminę C. Jest również źródłem białka, błonnika,
węglowodanów, zdrowego tłuszczu i cukru, a także kwasu foliowego,
żelaza, wapnia, potasu i magnezu.
Pomaga w wielu
dolegliwościach mianowicie: zapobiega chorobom wątroby, chroni
przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia
trawienie oraz pracę jelit, poprawia poziom cholesterolu, wspomaga
metabolizm, a także leczy i regeneruje tkanki, zaleca się go przy
alergiach pokarmowych.
niekoniecznie
krowiego, ale migdałowego...
Mleko migdałowe
jak i same migdały są symbolem miłości dziewiczej.
Zawiera dużą zawartość witaminy E, witaminy z grupy B i PP, jest bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe – Omega3, a także w składniki mineralne jak magnez, cynk, selen, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź oraz tryptofan.
W
przeciwności do mleka krowiego nie zawiera laktozy, ani
cholesterolu, kazeiny.
Wskazany
dla cukrzyków, alergików na soję oraz będących na diecie
bezglutenowej. Migdały mają działanie alkalizujące, dlatego mleko
na ich bazie może pomóc przy wrzodach, nadkwasocie lub refluksie
żołądkowo-przełykowym, wspomaga florę bakteryjną jelit. Jest
również stosowane przy dolegliwościach płuc, w astmie, łagodzi
kaszel. Pomaga w chorobach nerek i układu moczowego, wzmacnia serce
i układ krwionośny, działa uspokajająco, wzmacnia system
immunologiczny, a także służy naszym kościom.
Szklanka
niesłodzonego mleka migdałowego zawiera 30 kalorii idealnie zatem
nadaje się dla osób dbających o szczupłą sylwetkę oraz wygląd
skóry, gdyż chroni przed starzeniem i obumieraniu komórek.
Uważać
jedynie na nie muszą osoby uczulone na orzechy.
niekoniecznie krowiego, ale owsianego...
Zawiera
wszystkie podstawowe składniki pokarmowe takie jak węglowodany,
mikroelementy, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole
mineralne, nienasycone kwasy, kwas oleinowy oraz i kwas pantotenowy,
kwas foliowy, antyoksydanty, witaminy B6, B1, E, dużą ilość
witaminy A, magnez, wapń, żelazo, selen, potas, cynk.
Dobrze
wpływa na komórki mózgowe, poprawia pamięć, koncentrację oraz
szybsze przyswajanie wiedzy. Przeciwdziała narastającemu zmęczeniu
oraz rozdrażnieniu, pomaga leczniczo w miażdżycy, zwalczaniu
zakrzepów, zapobiega nowotworom. Wskazane przy anemii, podrażnieniu
błony śluzowej przewodu pokarmowego, antybakteryjne, zapobiegające
udarowi i chorobom serca, obniżające poziom cholesterolu.
Zalecane
cukrzykom, osobom nietolerancją laktozy i alergikom, jak również
dbającym o dietę i urodę, gdyż przyspiesza przemianę materii,
zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość na trudne
warunki środowiskowe, nawilża skórę.
Uważać
jedynie na nie muszą osoby uczulone na orzechy.
niekoniecznie krowiego, ale ryżowego...
Mleko
ryżowe
najlepsze z brązowego ryżu.
Zawiera witaminy i
składniki mineralne, węglowodany, stanowi bogate źródło
przeciwutleniaczy szczególnie witaminy E, oraz witaminy B12, B3 i
magnezu, w brązowym ryżu znajduje się również wapń, fosfor i
potas, żelazo, selen, miedź, cynk i mangan.
Nie
zawiera laktozy, kazeiny i cholesterolu. Jest hipoalergiczne, dzięki
czemu jest bezpiecznym rozwiązaniem dla osób uczulonych na mleko
krowie, orzechy lub soję. Chorzy na cukrzycę mogą wspomóc się
mlekiem domowej roboty, na bazie jedynie brązowego ryżu, gdyż
zawarty w nim błonnik obniża indeks glikemiczny. Wzmacnia krążenie
krwi, żyły, przeciwdziała zakrzepom i zastojowi krwi, poprawia
równowagę hormonalną, wspiera regenerację wątroby, wzmacnia
funkcję układu oddechowego.
Zaleca się go w astmie, w
zaćmie, w zapaleniu reumatoidalnym i osteoporoidalnym stawów.
Spowalnia procesy starzenia się i przywraca ciału witalność. Jest
doskonałym środkiem dietetycznym.
niekoniecznie krowiego, ale sojowego...
Mleko
Sojowe
budzi liczne kontrowersje, krytyczni badacze zarzucają, że
jest produkowane z wielkich upraw GMO, czyli z genetycznie
modyfikowanych, a zatem potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia, że
jest rakotwórcza, rujnuje gospodarkę hormonalną.
O
wiele zatem bezpieczniej będzie zrobić domowe mleko sojowe z ziaren
ekologicznych.
Wówczas to mleko zawiera dużej ilości
białka, węglowodanów i tłuszczów, w tym najzdrowszych
nienasyconych kwasów tłuszczowych, prebiotyk cukrów: sachiozę i
rafinozę, bogate w izoflawony, aminokwasy, naturalne estrogeny,
witaminy z grupy B oraz pierwiastki mineralne: potas, żelazo,
magnez, fosfor i wapń.
Nie zawiera laktozy,
cholesterolu, syntetycznych hormonów, nie powoduje cukrzycy insulino
zależnej.
Mleko sojowe jedynie to organiczne zwiększa
odporność i pomaga zmniejszyć substancje toksyczne w organizmie,
obniża poziom cholesterolu, może znacząco zmniejszyć ryzyko
choroby wieńcowej, miażdżycy, zmniejsza ryzyko zachorowania na
niektóre nowotwory, w tym raka prostaty i piersi, jajników, pomaga
w huśtawce nastrojów, zapobiega osteoporozie.
Zalecane
cukrzykom, osobom nie tolerującym laktozy, na gorące uderzenia
podczas menopauzy u kobiet, doskonałe dla osób stosujących diety,
osób aktywnych fizycznie oraz sportowców.
Trzeba
pamiętać, że produkty sojowe należy spożywać z umiarem do 50 g
dziennie, gdyż długotrwałe spożywanie dużych ilości soi może
doprowadzić do powstania wola tarczycy.
niekoniecznie krowiego, ale koziego...
Mleko
kozie
– ulubione mleko Kleopatry, zbliżone najmocniej do
mleka kobiecego.
Zawiera białko wysokiej jakości,
prebiotyki, niacynę oraz biotynę kwasy tłuszczowe w tym omega-6,
żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, aminokwasy tryptofanu, wit.
B12, wit. B2, A1, B1, B2, PP i C, D3.
Zapobiega
niedokrwistości, demineralizacji kości (zmiękczenie kości) -
wzmacnia kości i zęby, ma działanie ochronne, utrzymuje prawidłowe
ciśnienie krwi i pracę serca, przyczynia się do regeneracji
tkanek, chroni komórki jelita grubego, obniża we krwi poziom
„złego” cholesterolu.
Zalecane w egzemie, ostrym katar ze
żołądka i jelit, na schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc oraz
astmie, przeciwdziała rozwojowi raka, zapobiega migrenom, jest
pomocne w reumaitodalnym zapaleniu stawów, zmniejsza objawy napięcia
miesiączkowego, odmładza ciało.
Polecane seniorom,
rekonwalescentom, astmatykom, kobietom w ciąży, gruźlikom,
cierpiącym na schorzenia płucne i owrzodzenia żołądka, w anemii,
w twardnieniu rozsianym.
Dla urody - kąpiele w mleku kozim
wpływają relaksująco, odmładzają i nawilżają skórę.
niekoniecznie krowiego - sklepowego,
ale takiego prosto od krowy...
Mleko
krowie
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób uważa, że
mleko krowie jest niezdrowe. Według niektórych utrudnia wchłanianie
wapnia. A spożywanie nadmiaru mleka i jego produktów prowadzi do
zakwaszenia organizmu, że tłuszcze nienasycone występujące w
mleku krowim są trudno przyswajalny przez nasz organizm, mogą
prowadzić do chorób serca, zwłaszcza u osób podatnych na wysoki
poziom cholesterolu, a proteiny pochodzące z mleka krowiego są
wysoko alergenne.
Wielu producentów mleka używa hormonów
(np. hormonu wzrostu) oraz antybiotyków, żeby krowy wytwarzały
większą ilość mleka w ciągu roku.
Warto zatem
przyjrzeć się uważniej informacjom zawartym na kartonikach,
butelkach i zastanowić się nad ograniczeniem ilości spożywanego
mleka krowiego, a zastąpić go chociażby mlekiem kozim, kokosowym,
migdałowym, owsianym.
Jeśli mamy dostęp do mleka krowiego
takiego prosto od krowy śmiało możemy pić 1 szklankę dziennie,
gdyż ono zawiera białko, 9 aminokwasów niezbędnych dla rozwoju
człowieka, wapń, witaminę A, D, potas, fosfor.
Pełnych Mleka z Miodem Rzek Płynących
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swoich odczuć...spostrzeżeń...myśli...